Policija obezbeđuje ekshumaciju tela Muamera Zukorlića

Jake snage policije obezbeđuju prilaz selu Orlje, u opštini Tutin na jugozapadu Srbije, gde pristižu ekipe obducenata sudskih medicina iz Beograda, Sarajeva i Hamburga, koji će uraditi ekshumaciju i obdukciju tela nekadašnjeg muftije Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamera Zukorlića.

Zukorlić je preminuo iznenada u 51. godini na današnji dan pre šest meseci, a tada je kao uzrok smrti naveden srčani udar.

Obdukcija Zukorlićevih posmrtnih ostatka biće obavljena na Odeljenju za sudsku medicinu i patologiju Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Njegov sin, Usame Zukorlić, koji ga je nasledio na čelu Stranke pravde i pomirenja (SPP) rekao je novinarima ovo jako težak trenutak za porodicu, ali da im je potreba za istinom i važnost da znaju pod kojim okolnostima je umro Muamer Zukorlić ispred emocija.

Usame Zukorlić (desno), sin Muamera Zukorlića daje izjavu novinarima uoči ekshumacije tela njegovog oca
Usame Zukorlić (desno), sin Muamera Zukorlića daje izjavu novinarima uoči ekshumacije tela njegovog oca
Usame Zurkorlić je ranije na društvenim mrežama objavio da je Viši sud u Novom Pazaru odobrio međunarodnu ekspertizu sastavljenu od obducenata sudskih medicina iz ova tri grada, kao i da će proces nadgledati Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ovaj sud postupa od 11. aprila po njegovoj krivičnoj prijavi Republičkom javnom tužilaštvu (RJT), u kojoj on traži da se utvrdi tačan uzrok smrti njegovog oca.

Usame je ranije predao RJT laboratorijske nalaze koji, kako je pre toga saopštio javnosti, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.

On je u obraćanju javnosti 10. aprila, kojoj su prisustvovali brojni članovi porodice, rekao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka verovatnoća da je bivši muftija i lider ove partije otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.

Nije precizirao o kojim laboratorijama je reč, niti iz koje su zemlje, najavivši da će porodica o svemu blagovremeno obaveštavati javnost.

U sklopu istrage Više tužilaštvo ga je saslušalo i predložilo, a Viši sud odobrio da se obavi ekshumacija i obdukcija tela Muamera Zukorlića.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji saopštio je da će Zukorlićevo telo po završetku obdukcije biti sahranjeno u haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru, koja predstavlja jedno od retkih remek dela islamske arhitekture iz 16. veka.

Zukorlić je u trenutku smrti bio i na funkciji potpredsednika Skupštine Srbije.

Source Radio Slobodna Evropa
Comments
Loading...