Let’s travel together.

Svaki drugi Pazarac umire od srčanih bolesti

Radio Sto plus

Od bolesti srca i krvnih sudova tokom prošle godine u Novom Pazaru umrlo je 513 osoba, od ukupno 884 svih smrtnih slučajeva, rekao je danas specijalista socijalne medicine Zavoda za javno zdravlje Fuad Ugljanin.

On je povodom Svetskog dana srca koji se obeležava danas, radiju Sto plus rekao da su kardiovaskularne bolesti odgovorne za smrt svakog drugog Novopazarca.

„ Tokom prošle godine bolesti srca i krvnih sudova bile su odgovorne za smrt 254 žene i 259 muškaraca, a čak 81 osoba je bila mlađa od 65 godina. Najviše nas zabrinjava veliki broj obolelih od povišenog krvnog pritiska, a među ostalim kardiovaskularnim bolestima najčešće su i moždani udar, poremećaji srčanog ritma, infarkt miokarda kao i srčana slabost“, rekao je Ugljanin.

Dodao je da su bolesti srca i krvnih sudova bile vodeći uzrok umiranja i tokom 2017. i 2019. godine sa učešćem od oko 60 odsto u svim uzrocima smrti.

Ugljanin je naveo da su glavni faktori za nastanak bolesti srca i krvnih sudova pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost, te da se promenom načina života kao i pravovremenom dijagnostikom u velikoj meri može uticati na njihovo smanjenje.

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru je danas povodom Svetskog dana srca u centru grada organizovao akciju besplatnog merenja krvnog pritiska i šećera u krvi.