UČITELJICA ADELA ĆE ODGOVARATI I ZBOG SNIMANJA DECE: Prosvetna inspekcija naložila da direktor pokrene novi postupak

PREDISTRAŽNI POSTUPAK U OŠ "RIFAT BURDŽEVIĆ TRŠO" ZBOG HIMNE

Nakon što je Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru pokrenulo predistražni postupak radi utvrđivanja činjenica u vezi sa slučajem učiteljice OŠ “Rifat Burdžević Tršo” Adele Karaahmetović Melajac, koja je đacima na početku školske godine umesto “Bože pravde” pustila himnu sandžačkih bošnjaka, iz Ministarstva prosvete rekli su da će inspekcija sprovesti i kontrolni nadzor u vezi sa snimanjem učenika i objavljivanjem snimaka na društvenim mrežama.

– Prosvetna inspekcija naložila je da direktor pokrene i novi postupak protiv nastavnice kako bi utvrdio njenu odgovornost i u vezi sa snimanjem učenika i objavljivanjem tih snimaka na društvenim mrežama. Prosvetna inspekcija će sprovesti i kontrolni nadzor u tom slučaju.

Takođe, zbog nepoštovanja državnih simbola u pomenutom slučaju postupala je i upravna inspekcija, koja je u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – naveli su iz ministarstva.

Iz Višeg javnog tužilaštva navode da su od učiteljice prikupljena obaveštenja u svojstvu građanina na osnovu člana 288. Zakonika o krivičnom postupku. – Tužilaštvu je dostavljen izveštaj od strane Policijske uprave u Novom Pazaru na okolnosti događaja od 1. septembra u OŠ “Rifat Burdžević Tršo” povodom objavljenog video-snimka koji se odnosi na neintoniranje himne Republike Srbije – saopštila je tužiteljka Milena Mrvić, a preneo Snews.

Podsetimo, nakon reakcije ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i ministra prosvete Branka Ružića prosvetna i upravna inspekcija su ranije obišle školu i razgovarale sa učiteljicom i direktorom.

Iz Ministarstva prosvete rekli su da je direktor OŠ “Rifat Burdžević Tršo” odmah pokrenuo postupak protiv učiteljice zbog sumnje da je povredila radnu obavezu, dok su iz Ministarstva državne uprave potvrdili za Kurir da je upravna inspekcija utvrdila prekršaj i da učiteljici preti kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

Source Kurir
Comments
Loading...