Let’s travel together.

Vujanac: Davanje hidrocentrale gradu ponovno oduzimanje naše imovine

Free Media - N. Šehović

Jedan od naslednika stare hidrocentrale kod Gradskog parka u Novom Pazaru Andreja Vujanac smatra da njeno nedavno stavljanje pod ingerenciju grada predstavlja ponovno oduzimanje imovine njegovog dede.

On je u pisanoj izajavi koju je dostavio portalu Free media naveo da je to protivzakonito uspostavljanje prava nad ovom imovinom, kao i promenu njene namene, jer postupak restitucije još uvek traje.

“Bez odluke suda i bez obeštećenja stavljena je u pravni status – Res judicata. Ovakav odnos prema legatu njenog graditelja Ranka Ivkovića, veoma je bolan za njegove naslednike. On je zbog ogromnog doprinosa u elektrifikaciji Novog Pazara odlikovan ordenom Jugoslovenske krune, a danas je zaboravljen”, naveo je Vujanac.

Stric njegove majke, Ivković je bio na čelu konzorcijuma sastavljenog od imućnih Novopazaraca tog vremena koji su inicirali i finansirali izgradnju hidroelektrane kod Gradskog parka.
On je bio naručilac projekta i vlasnik 50 odsto, a istovremeno i idejni tvorac iglavni realizator ovog, za to vreme, kolosalnog poduhvata.

Projekat je uradio akademik Milan Pećinar, počela je sa radom 1931. godine, a oduzeta je 1945. godine od vlasnika, da bi je godinu dana kasnije nacionalizovali. Od 1975. Godine postala je napuštena.

Podsećamo, direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić i gradonačelnik Novog Pazara u ostavci Nihat Biševac potpisali su u sredu sporazum kojim lokalna samouprava postaje vlasnik stare hidrocentrale u blizini Gradskog parka.

Prema rečima direktora Turističke organizacije Novi Pazar (TONP) Dejana Beloice taj objekat služiće u turističke svrhe.

U međuvremenu, osim Ivkovićevih naslednika, koji je bio polovični vlasnik hidrocentrale, nju potražuju i potomci Desimira Ivkovića, Džemaila Bošnjovića i Aćifa Hadžiahmetovića.

U Agenciji za restituciju tom mediju je potvrđeno da postupak restitucije nije okončan.